Avelsrådet informerar

Vad avelsrådet gör inom klubben SPKK

Jag som avelsråd har som syfte att finnas till för alla medlemmar och andra avelsintresserade i rasen som har frågor eller vill diskutera avel och allt det som rör detta ämne från valpning till SKKs regelsystem och genetik. Jag har som målsättning att kunna komma med råd och förslag på de mesta frågorna som ni har, inte att komma med slutgiltiga svar eller krav. Målsättningen är att vi främst skall kunna komma fram till de flesta av svaren som eftersöks tillsammans. Jag är av meningen att det är bättre att vi tillsammans kommer fram till kunskap om varför, istället för att bara få svaret på den fråga man ställt men inte få förståelsen. Vissa frågor har också som vi alla säkert förstår olika svar beroende på vem man frågar, då människors olika erfarenheter och tidigare kunskaper påverkar hur svaret blir, att jag då ger min åsikt kan vara mindre värt än att jag ger vad jag grundat min åsikt på och ni som frågeställare själva kan bilda er eran egen åsikt.

Förutom att fungera i en rent rådande funktion för medlemmarna i SPKK så har jag som mål att vi i klubben skall kunna arbeta för en avel av mentalt och fysiskt sunda och exteriört fullgoda och rasrena hundar och att inavelsgraden skall hållas på en bra nivå. Det viktigaste sättet för oss att kunna göra detta är genom att samarbeta. Alla i klubben som får reda på något intressant eller har erfarenheter som kan vara nytta för oss samtliga är mer än välkommen att dela med sig. Jag skall också jobba för att vi skall kunna få så många bra verktyg som möjligt för att detta arbete skall gå framåt.

Jag som avelsråd har målsättningen att på ett så objektivt sätt som det är möjligt samla in den information som är intressant för avel av rasen och på lättåtkomligt sätt redovisa detta för alla vi medlemmar i klubben. När det gäller information så är ni som medlemmar en viktig källa och ni skall inte vara rädda för att dela med er av denna.

Några saker som jag som avelsråd jobbar med för tillfället är en hälsoenkät som kommer att läggas ut för alla Prazsky Krysarik ägare. Denna hälsoenkät kommer förhoppningsviss att bli en grund för det fortsatta arbetet med rasens hälsa och framtida avelsstrategier. Det är väldigt viktigt att vi alla som är ägare av en Prazsky Krysarik svarar så sanningsenligt och utförligt som möjligt så att rasens hälsa redovisas på ett så rätt sätt som möjligt. Självfallet kommer de resultat som hälsoenkäten kommer fram till att redovisas, men inga namn på vare sig hundar eller deras ägare kommer att läggas upp.

Det kommer också läggas upp en uppfödarenkät i samma vevva, det är inte många hundar av rasen födda i Sverige i dagsläget men i framtiden hoppas jag att denna enkät eller liknande kan bli en del av vårat arbete i att kartlägga rasen.

Förutom dessa två enkäter så planeras det även att i framtiden anordnas en ”uppfödarträff” där alla som är intresserade av avel; uppfödare, hanhundsägare eller bara vanliga medlemmar, skall vara välkommna att diskutera hur vi skall gå framåt med aveln av rasen och skapa gemensamma mål och sedan strategier för hur vi skall nå fram till dessa. Förhoppningen är att detta kommer att bli en vanlig företeelse i våran klubb så att våra strategier och mål är våra gemensamma.

Slutligen vill jag be alla ni som är intresserade av avel och/eller utställningar att registrera era stamtavlor hos SKK. För er som inte vet finns det många bra och intressanta program som de har, t.ex. ”Avelsdata” som vi kan ha nytta av i framtiden.

/Daniel Söderlind, Avelsråd

 


Patella Luxation, test.

Svenska Kennelklubbens Avelskommitté beslöt den 9 maj 2007 om central registrering av alla raser gällande palpatorisk undersökning utav knäleder. Hunden måste vara minst 12 månader gammal för att undersökningsresultatet skall registreras samt att SKK fastställd blankett används. Intyg utfärdas av veterinär inriktad i hundens och kattens sjukdomar.

Detta har stora fördelar för avel av vår ras då de djur som undersöks för Patella Luxation kan få sina resultat registrerade på avelsdata. Som klubb är vi positiva till detta då det innebär att det blir lättare för både uppfödare och köpare att ta reda på Patella-statusen hos de hundar som används i avel.

Avelsrådet vill också samtidigt gratulera till de goda nyheterna att rasen föreslagits få ställas ut officiellt från och med 2008 och att klubbens ansökan om att bilda avtalsansluten rasklubb behandlats i SKK´s Föreningskommitté. Det behövs väl inte sägas vilka fördelar jag som avelsråd ser med detta och hur glädjande det är att vi kan börja ställa ut våra hundar och att klubben i framtiden blir en till SKK avtalsansluten rasklubb.

/Daniel Söderlind, Avelsråd

 

Om avel av PK

Den tjeckiska aveln av PK är mycket kontrollerad. Alla hundar som ska användas i avel måste genomgå avelsutvärdering (bonitace) och bli godkänd. Sedan måste hunden även ställas ut med godkänt resultat. Avelsbasen är fortfarande mycket begränsad och man avelsutvärderade därför tidigare även Prazsky’s  som ej har stamtavla, så kallade ”ostammade PK’s”. (Dock stängdes stamboken den 1 oktober 2008).
"Boniterade" hundar får ej användas i avel med "oboniterade" hundar. Då blir de så att säga utkickade ur den boniterade aveln.
Detta gör aveln i Sverige mycket komplicerad, då det är upp till varje uppfödare att välja om man vill bonitera eller ej. Vi hoppas på en lösning i framtiden så att inte den genetiska variationen i den svenska avelsbasen minskar för mycket.
Eftersom bonitering inte är något som ligger under SKK eller som SKK har som krav eller rekommendation, är det inget som SPKK kan ställa krav på.

Den tjeckiska klubben jobbar också för ett godkännande i FCI. Vi i SPKK kommer självklart att göra vad vi kan för att hjälpa till med godkännandet.

 

Om avelsutvärdering/bonitering

I nuläget måste man åka till Tjeckien för avelsutvärdering, men det finns möjlighet att det i framtiden kanske kan anordnas avelsutvärderingar även i Sverige. Detta förutsätter dock ett utökat samarbete mellan länderna och en önskan hos de svenska uppfödarna att detta skall genomföras i Sverige.

Vi har ju redan en form av avelsutvärdering i Sverige, och det är utställningar. Men i Sverige ligger ansvaret kanske ännu tyngre på den enskilde uppfödaren vad gäller uppföljning av parningar och efterforskning inför parningar, samt ansvaret i val av partner till sin hund.