Bonitace/mönstring i Tjeckien

En bonitace är en sorts avelsvärdering. I Sverige kallas motsvarande för mönstring. I Tjeckien mönstras alla PK's som ska gå i avel (och vissa andra raser), i Sverige mönstras bara hundar som ska in i ett hjälpregister eller i en öppen stambok.
För att få avla på en Prazsky Krysarik enligt de tjeckiska reglerna måste den efter att ha uppnått en ålder av 12 månader genomgå en bonitace/mönstring och bli godkänd.
En hund som redan parats får ej deltaga vid en bonitace.

På mönstringen kontrolleras det bl.a. om hunden är rastypisk; höjd, vikt, färg, tandfel, fontanell, avvikelser från rasstandarden etc.

   
    Billy Srdicko på bonitering i Tjeckien.


Hunden får en av följande bedömningar:

Godkänd – En hund som blir godkänd skall efter mönstringen även erhålla godkänt resultat (výborný eller velmi dobrý, motsvarande 1:a i kvalitet) på en officiell utställning innan man kan skicka in en parningsansökan. Godkänd betyder alltså att hunden är så pass rastypisk (även om den har småfel) att den bör användas i aveln för rasen.

Icke godkänd – Detta innebär att hunden ej får användas i avel med andra mönstrade hundar. Hunden kan ha för många eller för stora fel som kan bidra till att rasen förstörs mer än den utvecklas framåt.

Godkänd med speciella krav – Detta innebär att hunden har något speciellt att tillföra rasen, t.ex. en speciell färg. Hunden får endast paras med utvalda tikar/hanar, KPPPK bestämmer vilka hundar som är lämpliga. En hund som blir godkänd med speciella krav skall efter mönstringen även erhålla godkänt resultat (výborný eller velmi dobrý, motsvarande 1:a i kvalitet) på en officiell utställning innan man kan skicka in en parningsansökan.


Boniterade hundars parningar skall godkännas av KPPPK's avelsråd innan parning sker.
Blanketter för parningsansökan finns på KPPPK's hemsida.

 

Bonitace/mönstring hos veterinär utanför Tjeckien
 
För de länder där PK'n inte är godkänd som ras finns möjligheten att bonitera/mönstra hunden hos en veterinär som går igenom samma saker som på en bonitace.
 
Samma regler gäller avseende ålder, icke parad etc. Valpar som föds av boniterade föräldrar i andra länder än Sverige och Tjeckien kan registreras i den Tjeckiska stamboken. KPPPK tycker inte att detta är en optimal lösning, men dock löser det boniteringsproblemet för de som annars inte kan tillföra något till rasen, som t.ex statistik inför FCI-godkännande samt användning i avel.

KPPPK ser dock helst att man tar sig till en bonitering eftersom en veterinär som inte är specialist på rasen PK inte känner igen en bra PK på samma sätt som panelen. Panelen har en enorm kunskap och erfarenhet kring rasen PK.

Kravet på bonitace för avel gäller inte i Sverige, eftersom PK'n är godkänd för registrering i SKK's annexregister.
Det är upp till dig som uppfödare om du vill bonitera och följa KPPPK's regler.
Det är jättebra att en del uppfödare åker till Tjeckien på Bonitace, då det är de som är specialisterna på rasen, men det är inget krav som kan ställas på svenska uppfödare.
Inom SKK finns inte begreppet,
och därmed inte heller några rekommendationer ang. bonitace.


OBS! Inmönstring/bonitering av ostammade PK's är inte längre möjligt efter 1 oktober 2008! Stamboken har stängts (åtminstone några år) för bl.a. utvärdering av vad alla inmönstringar gett.