Om kupering

Viktig info ang kupering av PK i Tjeckien
 I gamla rasstandarden för prazsky krysarik står det angående svansen (punkt 6) att "kupering är ur estetisk synvikel att föredra". Detta gör att många uppfödare fortfarande kuperar sina valpar regelmässigt.
Vill man ha en okuperad valp bör man boka en valp som ännu inte fötts, eftersom kupering i regel görs innan valpen blivit 5 dagar gammal. För att vara helt säker på att din valp inte kuperas senare bör du hålla tät kontakt med din uppfödare.
I tjeckien är en kuperad hund precis lika felfri som en okuperad, du kan alltså inte få valpen billigare för att den är kuperad. Vissa uppfödare som upptäcker en felaktighet på svansen senare än den första veckan kan låta kupera svansen (då hos veterinär under narkos) pga defekten. Man anser då att man räddat hunden till avel och utställning, då en hund med defekt svans får problem med godkännande. En sådan kupering kan ske väldigt sent, och om det är viktigt för dig att hunden är okuperad så bör du komma överrens med din uppfödare om vad som gäller. SPKK, och med oss många uppfödare av PK i Tjeckien (vi hoppas att det är de flesta såklart), tycker dock att det är mycket oseriöst att "kupera bort" ett fel utan att upplysa köparen om anledningen.
Hur undvika att "min" valp kuperas?
Tydlighet är ett måste. Att bara fråga om hundens svans är kuperad eller ej och säga att det är bra om den är okuperad, behöver nödvändigtvis inte betyda det samma för dem som att du inte vill ha en kuperad hund. Har du dessutom uttryckt önskemål om att kunna använda hunden till avel eller utställning och uppfödaren upptäcker ett svansfel, då finns risken att de sätter önskemålet om avelskvalitét före kuperingsönskemål. Tydlighet är alltså A och O. Du kan inte kräva ett lägre pris på hunden om den är kuperad. Har du dessutom begärt att svansen skall vara kvar oavsett om den är korrekt eller ej måste du betala fullpris även för svansfel.
Avel med kuperade hundar
För dig som funderar på att ta en kull på din kuperade tik eller använda din kuperade hane i avel är det väldigt viktigt att du tar reda på orsaken till kuperingen. Om orsaken var något som kan misstänkas som ärftligt (t.ex kroksvans), kommer du säkert vilja kombinera din tik med en hane som har bra svans och tvärtom. Läs mer om [kroksvans]. Andra orsaker till kupering hos veterinär (dvs. efter den första veckan) kan vara att valpen skadar svansen av någon anledning. Om hunden kuperas hos veterinär bör du fråga efter ett veterinärintyg på orsaken till kupering.
Vad gör SPKK?
Vi har informerat de uppfödare vi haft kontakt med i Tjeckien om vikten av att informera svenska köpare om alla fel, brister och sådant som avviker från det som varit överrenskommet innan köparen kommer till Tjeckien och får se valpen för första gången. Det finns dock inga garantier att de förstått hur viktigt det är, och därför vill vi uppmana alla som importerar från Tjeckien (och andra länder som tillåter kupering av hundar), att verkligen vara tydliga med vad ni förväntar er. Detta gäller ju inte bara PK. Det är du som köpare som har hela ansvaret för att din importerade valp är vad du tänkt dig!
Vi håller även på att sammanställa ett infoblad med en enkät till de Tjeckiska uppfödarna som kommer att skickas ut brevledes. Förhoppningsvis får vi tillbaka många svar, och självklart redovisas resultatet här på hemsidan. Vi försöker även att delge viktig info till alla berörda vi kan nå här i Sverige, så att onödiga misstag och missförstånd undviks. Detta gör vi framförallt via hemsidan www.spkk.se.
  
Men...? Jag vill veta mer!
Har ni mer frågor om kupering eller för den delen annat som kan röra de tjeckiska uppfödarna får ni väldigt gärna maila oss, vi vidarebefordrar alla frågor vi inte kan svara på till Tjeckien, och lägger sedan upp svaren i vår FAQ samt på passande sida.
 
Avel och utställningsförbud på kuperade hundar?
I dagsläget får man ställa ut kuperade hundar i Sverige. Man måste dock ha ett intyg med sig till ringen att hunden är importerad från ett land där kupering var godkänt det år hunden kuperades. Intyget skall uppvisas på anmodan.
 
 
Svanskupering (från SKK's regler för utställning, källa: www.skk.se )

Svanskuperad hund (född före 2007-12-31)  får delta endast under förutsättning att den uppfyller någon av följande förutsättningar:

  • är född i annat land än Sverige och Norge, inte fallen undan svensk- eller norskägd tik och kuperingen då den företogs var tillåten i hundens födelseland.

  • är född i Sverige 1993-01-01 eller senare och kuperingen utförts av veterinärmedicinska skäl för att avhjälpa en efter födseln förvärvad skada, samt att intyg om detta på av SKK fastställt formulär (någon av blanketterna F145 Sveriges Veterinärförbund, Dolittle veterinärintyg,Trofast veterinärintyg eller Vetvision veterinärintyg ) kan uppvisas i original såväl vid arrangemanget som senare.

Hundar födda 2008-01-01 eller senare
Vid Svenska Kennelklubbens fullmäktige 2007-06-02--03 fattades beslut om vad som gäller vid prov, tävlingar och utställning för hundar födda 2008-01-01 eller senare och som är kuperade eller födda utan naturligt hellång svans (t.ex stubbsvans).

Vid utställning gäller
Hundar födda 2008-01-01 eller senare, som är svans- eller öronkuperade äger inte rätt att delta på utställning oavsett om hunden är född i land där sådan kupering är tillåten eller om kuperingen gjorts av veterinärmedicinska skäl.

Undantag:
Hundar födda 2008-01-01 eller senare och som är född i land där svanskupering är tillåten, eller hund som har svanskuperats av veterinärmedicinska skäl, kan efter särskild prövning av SKK kunna ges rätt att bli exteriörbedömd vid ett (1) tillfälle samt få resultatet infört i stamboken.
 
Läs mer: SKKs utställningsbestämmelser